Kaster du dig ud i gør det selv fliserens, har vi hos AlgeNord som professionelle fliserensere et par gode råd til dig, du med glæde kan gøre brug af før, under og efter fliserens. Vi giver dig i denne guide en trin-for-trin anvisning til, hvordan du selv udfører fliserens.
Uanset om du vil genopfriske dine terrassefliser, fjerne genstridige alger eller sikre, at dine udendørsarealer ser pæne og velholdte ud, vil du finde hvad du har brug for at vide her. Vi tager dig med fra forberedelse af området, valg af det rigtige udstyr, korrekt brug af højtryksrenser til valg af algemiddel, imprægnering og vedligeholdelse af fliserne – læs med, vi hjælper dig hele vejen i mål til en flot flisebelægning.
Hvornår er det rette tidspunkt for at rense fliserne selv?
Før du kaster dig ud i fliserensning, skal du gøre dig tanker om hvornår det bedste tidspunkt er for dig og så skal du planlægge det. Vores anbefaling for et normalt fliseareal på 120-150 kvm, er at afsætte mindst to til tre arbejdsdage. Arbejder du under en presset bagkant, har du formentlig ikke tid til detaljen og at overholde tørretid ved efterbehandling. Det synes vi er ærgerligt, nu hvor du trods alt har besluttet at tage sagen i egen hånd og give den gas.
Derudover anbefaler vi at undgå fliserensning, imprægnering af fliser og fejning af fugesand i frostvejr og ved lavere temperatur, det skal være over 5 grader og gerne over 10 grader. Ved efterbehandling med imprægnering af fliser og fejning af fugesand skal belægningen være tør, så det dur ikke at gøre det i regnvejr – fliserensning kan derimod godt udføres i regnvejr.
Foruden din planlægning og vejrforhold, skal du også være forberedt med renseudstyr, godkendt algemiddel, imprægnering til fliser og fugesand (eller stenmel).
Vi anbefaler ikke at udføre gør det selv fliserens, som en spontan beslutning, da det kræver planlægning, de rigtige vejrforhold og det rette udstyr.
Gør Det Selv Fliserens – Trin-for-trin
Når du skal i gang med gør det selv fliserens, er det vigtigt at have en klar plan for hele processen. Herunder er vores trin-for-trin guide til fliserens, som sikre at du kommer godt fra start med at få renset fliserne effektivt og skånsomt, påført algemiddel og afslutter med fliseimprægnering og fugesand (eller stenmel) – hvert trin har sin egen vigtige rolle for at sikre et flot resultat og vi er med dig hele vejen.
Trin 1: Ryd alt væk fra flisearealet
Før du begynder rensearbejdet, skal du sikre, at fliseområdet er helt ryddet for havemøbler, planter, grill og andre genstande. At rydde flisearealet giver dig det bedste overblik og sikrer, at alle fliser bliver ordentligt behandlet. Og at der naturligvis ikke svines på dine ting.
Sørg for at flytte genstande mindst 10 meter væk fra fliserne for at undgå snavs på det og dermed ekstra arbejde efterfølgende.
Trin 2: Fjern større mængder ukrudt og beskær græskanter ved fliser
Før selve rensningen, anbefaler vi at du fjerner større mængder ukrudt, evt. beplantning på fliserne, og at du beskærer græskanterne mod fliserne.
Brug en stiv kost eller en fugerenser til at fjerne de større ukrudtsplanter mellem fliserne. Det vil gøre resten af rensningsprocessen nemmere og du vil få et flottere resultat med hobbygrej.
Græskanten ved fliserne kan let beskæres manuelt med en skovl, spade eller en kantskærer til græs.
Trin 3: Afrensning af fliser
Nu er det tid til selve afrensningen. Start med at danne dig et overblik over flisearealet og hvor du vil starte, del evt. arealet op i mindre områder så det virker mere overskueligt. Vi anbefaler desuden at du tager højde for afledningen af vandet, så det løber væk hensigtsmæssigt og undgår at samle sig i en sø.
Brug en højtryksrenser eller patio cleaner med overfladevasker monteret til at rense overfladen på flisen med jævne og overlappende baner. Brug tryklansen til kanterne og hvor overfladevaskeren ikke kan komme til. Du kan med fordel starte med kanterne og derfra arbejde dig systematisk hen over det resterende med overfladevaskeren.
Hvor mange gange du kører over samme område afhænger af hvilke flisebelægning du har og hvor meget flisepest, ukrudt og skidt og snavs der er. Det er almindeligt at køre mindst 2-3 gange over flisearealet med hobbygrej.
Sørg for altid at rense væk fra husmur, glas eller anden bygning, så du undgår i bedste omfang at tilsvine facaden. Skulle der komme skidt og snavs på facaden eller vinduer eller glaspartier, så er det en god ide at vaske det væk inden det tørrer ind med en blød stråle uden højtryk.
Trin 4: Afskylning af alle overflader og evt. opsamling af affald
Efter rensningen skal du skylle fliserne og alle omkringliggende overflader grundigt med vand for at fjerne eventuelle rester af skidt og snavs efter rensningen. Afskyldning foregår uden kraftigt højtryk og sker på basis af de faktiske forhold hvor vandet kan læøbe hen.
Det er vigtigt at skylle vinduer, vægge og andre omkringliggende områder uden højtryk for at undgå, at skidt sætter sig fast. Er der store mængder snavs, ukrudt eller mos, kan det være nødvendigt at samle dette op manuelt. Undgå at lede skidt og snavs i kloakken, da du sandsynligvis stopper den.
Trin 5: Skumbehandling af fliser
Når fliserne er renset og skyllet, er det tid til at udføre en skumbehandling. Skumbehandling hjælper med at fjerne de sidste spor af alger og mos og beskytter fliserne mod nye angreb.
Brug kun et godkendt algemiddel til at skumbehandle fliserne med og vær opmærksom på ikke at ramme planter eller andet under udførelse.
Det er mest optimalt at bruge en skumlanse til at udføre skumbehandlingen, men en havesprøjte eller skumsprøjte kan også bruges Skumbehandlingen påføres i et jævnt lag over hele flisearealet. Følg producentens anbefalinger, vejledning og evt. krav om sikkerhedsudstyr.
Trin 6: Tørretid inden imprægnering
Efter skumbehandling er det vigtigt at give fliserne tid til at tørre op. Dette kan tage op til en dag, afhængigt af vejret. Du vil typisk kunne fortsætte dagen efter afhængeligt at årstid. Tørretiden sikrer, at fliserne er modtagelige for imprægneringen i næste trin.
Trin 7: Imprægnering af fliser
Når fliserne er tørre og frie for flisepest, alger, skidt og snavs, kan du påføre imprægnering på fliserne, som vil beskytte overfladen mod fremtidig algevækst.
Brug en havesprøjte til at fordele imprægneringen jævnt over fliserne. Vær sikker på, at imprægneringen dækker alle områder for maksimal beskyttelse. Følg producentens brugsvejledning og evt. krav om sikkerhedsudstyr.
Vigtigt: Du skal undgå at ramme glas med fliseimprægnering, det kan være tæt på umuligt at fjerne. Skulle det ske, er det vigtigt at vaske glasset af med det samme.
Trin 8: Tørretid inden fejning af fugesand eller stenmel
Efter imprægnering skal du igen lade imprægneringen på fliserne tørre. Det er vigtigt at overholde den tørretid, som producenten af imprægneringsmidlet anbefaler. Tørretiden er afgørende for, at imprægneringen kan trænge ordentligt ind og hærde på flisernes overflade. Undgå så vidt muligt at betræde fliserne.
Trin 9: Fejning af fugesand eller stenmel
Når fliserne er helt tørre, er det tid til at feje fugesand eller stenmel ned mellem fliserne.
Sørg for at fylde fugerne helt, så de er godt dækket og dermed kan sikre en stabil belægning. Fugesand og stenmel er et tungt arbejde, så sørg evt. for at have en trillebør eller sækkevogn til at transportere sækkene.
Du kan med fordel feje på tværs af flisebelægningens mønster og derudover har vi en tommelfingerregel, der siger at 20 kg fugesand dækker et fliseareal på 10 kvm. Har du renset dybt ned i fugerne, går der mere til. Efter fugesand eller stenmel er fejet, kan du tage flisebelægningen i brug.
Trin 10: Planlæg vedligeholdelsen af flisearealet
Nu er du i mål og vi håber arbejdet har resulteret i flotte fliser! For at du kan undgå en lignende omgang, kan du med fordel allerede nu planlægge vedligeholdelsen af flisebelægningen. Regelmæssig vedligeholdelse forhindrer, at alger og mos igen får fat i fliserne og hjælper med at bevare deres udseende og holdbarhed.
Ved at følge disse vedligeholdelsesråd kan du sikre, at din fliserensning holder sig flot i længere tid. En god vedligeholdelsesplan sparer dig for et større arbejde med rensning.
Tjekliste: Udstyr til gør det selv fliserens
Når du skal i gang med fliserens, er det vigtigt at være forberedt med det rigtige udstyr, produkter, materialer og sikkerhedsudstyr. Med vores erfaring hos AlgeNord, hvor vi har udført flere end 10000 fliserensninger i Danmark siden 2015, ved vi hvor meget en god forberedelse betyder for at få succes med gør det selv fliserens. Vi har derfor herunder lavet en tjekliste til dig med det, du skal bruge for at komme godt i mål med en effektiv (og sikker) gør det selv fliserens.
Højtryksrenser eller Patio Cleaner (inkl. overfladevasker, tryklanse og skumlanse)
En højtryksrenser med de rette lanser (mundstykker) er det mest optimale renseudstyr, du kan bruge. Det indbefatter en overfladevasker, tryklanse og gerne en skumlanse. Højtryksrenseren skal gerne kunne levere et tryk på omkring 150 bar, så kan du fjerne flisepest, alger, mos og snavs fra fliserne uden problemer.
Vælger du en Patio Cleaner til at rense fliserne med, kan du komme et godt stykke af vejen. Har du flisepest eller genstridigt mos, vil du sandsynligvis skulle kæmpe lidt mere for at komme til bunds. Det kan dog lade sig gøre med tålmodighed og knofedt. Ligesom ved højtryksrenseren, skal du med patio cleaneren bruge mundstykker med overfladerenser, tryklanse og gerne en skumlanse.
Skumlanse kan erstattes af rygsprøjte eller havesprøjte.
Havesprøjte eller Rygsprøjte
Til at påføre fliseimprægnering og eventuelt algemiddel, hvis ikke du har en skumlanse. Brug en sprøjte, der er nem at håndtere og kan dække fliserne jævnt. Vi anbefaler en have- eller rygsprøjte med en beholder på mindst 10 liter.
Godkendt algemiddel
Vælg et algemiddel, der passer til din type fliser og belægning. Et populært valg er Neutralon algemiddel eller Alge Fri N. Produkterne solgt til private er typisk klar-til-brug, så vær opmærksom på at købe den rette mængde. Bemærk også at der er en streng miljølovgivning i Danmark omkring algemiddel og brugen af algemiddel, så følg altid brugsvejledningen og doseringsanvisningerne fra producenten.
Kost og skovl (og evt. fugerenser)
Under arbejdet skal der fejes ukrudt, mos, skidt og snavs sammen med skovl og kost. Ligeledes fejes fugesand med en kost. Det er derfor en nødvendighed.
Alt afhængigt af dit renseudstyr, kan det være en god idé at fjerne mos og ukrudt mellem fugerne. En stiv kost eller en fugerenser kan hjælpe dig med at løsne og fjerne det manuelt. Du kan i nogle tilfælde vaske ukrudt og mos væk med hobbygrej og ellers skal der benyttes professionelt renseudstyr før det kan lade sig gøre.
Imprægnering til Fliser
Efter afrensning anbefaler vi at påføre fliseimprægnering på belægningen, så du undgår en “åben” modtagelig overflade på flisen. Egenskaberne for fliseimprægnering er at det er diffusionsåben og reducerer fugtindtaget i flisen og på den måde beskytter det fliserne mod fremtidig algevækst og flisepest. Man kan sige at fliseimprægnering skaber et dårligere vækstmiljø for alger og flisepest.
Fliseimprægnering påføres typisk med en havesprøjte eller rygsprøjte. Sørg for, at fliserne er tørre, inden du imprægnerer.
Følg altid brugsvejledningen og doseringsanvisningerne fra producenten af fliseimprægneringen.
Fugesand (eller Stenmel)
Når fliserne er renset og har fået en skumbehandling med algemiddel, skal fliserne være tørre, før du genopfylder fugerne mellem fliserne med fugesand eller stenmel. Der findes et hav af farver og specialudviklet fugesand og stenmel. Vi anbefaler i de fleste tilfælde ukrudtshæmmende fugesand for at minimere risikoen for, at ukrudt vokser op mellem fliserne.
Vær opmærksom på, hvor meget fugesand eller stenmel du skal købe. Vi har en tommelfingerregel, der siger at 20 kg fugesand dækker et fliseareal på 10 kvm. Har du renset dybt ned i fugerne, går der mere til.
Beskyttelsesudstyr
Husk at beskytte dig selv under alle arbejdsgange og vær forberedt på at rensearbejdet sviner.
Brug arbejdstøj, der tåler at blive beskidt, sikkerhedsbriller, handsker, gummistøvler, og eventuelt maske og høreværn.
Ekstraudstyr (til fliseområder langt væk)
Har du langt fra din udendørsvandhane til flisearealet, anbefaler vi at du har flere vandslanger og samlekoblinger (og/eller forlængerledninger). Så du kan nå arealet med dit udstyr.
De tre bedste råd til vedligeholdelse af et fliseareal
Løbende rengøring:
Fej løbende fliserne for at fjerne blade, snavs og andet organisk materiale, der kan skabe grobund for alger og mos. Hold fugerne fri for ukrudt ved at fjerne nye ukrudtsplanter, så snart de viser sig.
Fjern løbende alger og flisepest på fliserne med en skumbehandling
Foretag en vedligeholdende skumbehandling 1-2 gange om året f.eks. forår og efterår. Skumbehandlingen forebygger mod algevækst og flisepest. Brug et miljøvenligt algemiddel og følg producentens anvisninger for påføring og virketid.
Vedligehold imprægneringen på fliserne
Imprægneringen af dine fliser vil med tiden nedbrydes af vejr og brug, så det er vigtigt at genimprægnere fliserne, når du bemærker, at overfladen bliver mere modtagelig for snavs og algevækst. Dette kan være hvert 3-5 år, afhængigt af vejrforholdene og belastningen på området.
Du er nu klædt ordentligt på til gør det selv fliserens
Med denne guide er du godt rustet til at udføre en effektiv fliserensning på ægte gør det selv stil. Husk altid at læse instruktionerne på produkterne og vær omhyggelig med at vælge de rigtige midler og metoder, der passer til din fliseterrasse. AlgeNord ønsker dig held og lykke med din gør det selv fliserens!
Vil du hellere have en professionel fliserensning?
Selvom gør det selv fliserensning kan være en tilfredsstillende (og en hård) opgave som giver flotte fliser, er det både tidskrævende og kræver omhyggelig planlægning. Hvis du vil sikre dig et perfekt resultat uden selv at skulle gøre arbejdet, er en professionel fliserensning den rette løsning. Få et uforpligtende tilbud på fliserens fra AlgeNord – vi dækker hele Danmark.
Når du vælger en professionel fliserens, får du flere fordele:
Effektivt og grundigt resultat: Professionelle bruger professionelt renseudstyr og specialmaskiner, der sikrer en dybdegående rensning og fjerner alle spor af alger, mos og snavs uden at beskadige fliserne.
Tidsbesparelse og bekvemmelighed: En professionel fliserensning sparer dig for mange timers arbejde og bekymringer om vejrforhold og tørringstider. Du kan læne dig tilbage og lade fagfolkene tage sig af arbejdet fra start til slut.
Langtidsholdbare løsninger med garanti mod flisepest: Fagfolk anvender professionel fliseimprægnering, som giver en længerevarende beskyttelse mod fremtidig algevækst og snavs. Du får hos de fleste leverandører garanti mod flisepest ved fast årlig vedligeholdelse. Hos AlgeNord har vi 15 års garanti mod flisepest.
Hos AlgeNord tilbyder vi professionel fliserensning, hvor vi sikrer, at fliserne får den bedste behandling fra start til slut. Ønsker du at vi klarer arbejdet, så kontakt os så du kan nyde dine flotte og rene fliser inden for kort tid!